JewishGen Home Page

ViewMate
ViewMate Posting VM 30170

Submitted by Yitzchak Popper

Bookmark and Share Share This Image

Information Picture Question
Category: Translation - Hungarian
Approval Date: 11/27/2013 3:48 PM
Family Surname: KALMAR
Country: Slovakia
Town: zlate moravce
Date of Image: 05/10/1934
Click the picture to enlarge

page 3 - translation needed

You must be registered and logged in to respond to images.
Read the FAQs here to learn how to send thanks to a translator.


On  Response 
11/30/2013 5:51 PM The journal is being printed and it will be posted in usual time today. There are some other smaller and bigger work which are done by the boys. You don't have to worry about it. In the journal there are many official announcements its value is 200 ... [short name of current money] so that was a good week again for the journal.
You wanted to stop (publishing) three weeks ago, but as I see you can continue without any problems to the end of the year with the advertisers' money and from the income of announcements. And the profit will be 1000 ...[short name of current money] if there are advertisements that I hope.
You have written I should take care of your life insurance and your values. I don't know what you want. Your life insurance and your monetary worth is in a good place. I think that you are afraid of losing them by somebody who could requisition (seize) or bring away. Don't worry at all. You don't have any actions at law (litigation) and every firms, that we had written to them, has answered very polite (the most obligingly). If something would happen in spite of these reasons we will protect your values easily and there is no way to requisition (seize) your monetary worth by somebody.


Az újságot már nyomják is és rendes időben postára kerül még ma. Jött más apróbb és nagyobb munka, azt is szépen elvégzik a fiúk. Emiatt nem kell aggódnod. Az újságban van cirka 200 ...[pengő? értékű] hivatalos közlemény tehát ezen hét is jó eredménnyel jár az újságnál.
Ez a harmadik hét amióta az újságot beszüntetni akartad és látom, hogy azóta a hirdetések és előfizetők bevételéből az újságot minden megrázkódtatás nélkül fenn tarthatod az év végéig és az 1000 ... [short name of current money?] ... [azontúl?] tisztán meg fog maradni, ha a hirdetések továbbra is meg fognak maradni, amit(?) remélek is.
Írod lapodban, hogy az életbiztosításod meg egyéb értékeket vegyem magamhoz. Nem tudom, ezzel mit akarsz elérni? Az életbiztosításod jó helyen van, meg egyéb értékek is. Úgy látom, te attól félsz, hogy jön valaki és ezt lefoglalja vagy elviszi. Ettől egyáltalán nem kell tartanod. Eddig még egy pered sincsen és mindazon cég, kiknek írtunk a legelőzékenyebben válaszolna. Ha mindennek dacára valami bekövetkezne, úgy azt könnyedén rendezni fogjuk és semmi esetre se fordulhat (-son / sem) olyan ..., hogy a Te tulajdonodat akármily(?) formában is létezik ezen érték lefoglalhassák vagy elvigyék.
Bookmark and Share Share This Image

You must be registered and logged in to respond to images.
Read the FAQs here to learn how to send thanks to a translator.

Have a ViewMate success story? Please share it using the Help page form.
All times shown on ViewMate are in US Mountain Time
Last Updated 26 Nov 2017
ViewMate idea and author: Bernard Israelite Kouchel ז״ל
Web Author: Josef Herz, updated by John Berman, Gary Sandler
Edmond J. Safra Plaza | 36 Battery Place | New York, NY 10280
646.494.5972 | info@jewishgen.org | © 2018, JewishGen. All rights reserved.